Film accesibilizat pentru nevazatori la Casa Filmului de la Plai
12.09.2013

Pelicula Culturala cu sprijinul Fundatiei Cartea Calatoare si  al Asociatiei Nevazatorilor din Romania, Filiala Timis – Caras Severin,  va prezenta in cadrul Casei Filmului de la Plai primul film european accesibilizat pentru nevazatori din Romania - „Lumea e mare iar salvarea se ascunde dupa colț”, o coproducție Bulgaria-Germania-Slovenia-Ungaria, 2008. Proiectia a fost realizata special pentru acest festival si va fi prezentata in premiera la Timisoara sambata, 14 septembrie, de la ora 13.00, la Casa Filmului din cadrul Festivalului Plai, la Muzeul Satului Banatean.

Filmul ne prezinta o poveste despre curajul de a cauta libertatea cu orice preț si despre aventura de a se regasi pe sine, fiind distins cu titlul de “Cel mai bun film bulgar”, in 2008, la Festivalul de la Sofia, nominalizat la Oscar (2010) la categoria “Cel mai bun film strain” (inscrierea oficiala a Bulgariei) si obtinand peste 20 de alte premii importante la festivaluri internaționale, dintre care mentionam: Premiul publicului – Zurich 2008, Premiul special al juriului – Varsovia 2008, Premiul Don Quixote – Tallinn 2008, Premiul Juriului – Bergen 2008.

Cinematograful accesibil este un subiect de mare actualitate in Europa, fiind pe cale de a fi integrat in noile prevederi legislative ce reglementeaza cinematografia in Germania. Astfel, incepand cu 2014, orice film care beneficiaza de fonduri publice nemțesti, trebuie sa aiba si o versiune adaptata nevoilor cinefiliilor cu dizabilitați de vedere sau auz. si pentru ca o societate civilizata este o societate incluziva, aceasta trebuie sa creeze servicii accesibile tuturor cetațenilor, inclusiv celor peste 30 milioane de persoane cu deficiența vizuala din Europa si 110227 persoane cu deficiența vizuala din Romania, facilitandu-le experiențe de viața obisnuite si creandu-le contexte care sa le asigure un grad cat mai mare de independenta.

Echipa Cartea Calatoare va parcurge peste 600 de km, venind tocmai de la Focsani ca sa puna in scena filmul. Speram sa avem cat mai multe persoane nevazatoare la filmul care le-a fost special pregatit.

Fundatia Cartea Calatoare, infiintata din 1996, isi doreste ca toate persoanele cu deficiențe de vedere sa aiba acces nemijlocit la informație, educație, angajare in munca, si in acest scop deruleaza o serie de proiecte de pionierat in Romania. Astfel, este singura organizație din tara care accesibilizeaza filme artistice si documentare pentru acest grup ținta, printr-o tehnica inovativa a narațiunii descriptive, prin care elemente vizuale cheie, cum ar fi costume, gesturi, schimbari ale scenelor, text scris, sunt traduse in limbaj verbal si intercalate printre replicile actorilor. Fundatia Cartea Calatoare a mai accesibilizat anul acesta si filmul „Poziția Copilului”, in regia lui Calin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.

Multumim Fundatiei Cartea Calatoare pentru colaborare si Casei de distributie Clorofilm pentru furnizarea acestui film.

Pentru mai multe informatii ne puteti contacta la contactati-ne la tel. 0721667437, lucianmircul@gmail.com - Lucian Mircu, betty.varga@gmail.com - Betty Varga, sau accesati www.mareleecran.net si www.facebook.com/PeliculaCulturala


Asociatia Nevazatorilor din Romania - Independentei nr 9,
Cod postal: 300207, Tel. +40-256-275484
E-mail: anrtimiscaras@anrtimiscaras.ro